Jhr. Antoon Willem van Borssele, heer van Borssele, werd op 6 juli 1829 te Frankfurt am Main geboren. Van Borssele was lid van de familie Van der Hooghe van Borssele en een zoon van jhr. Anthony Willem van Borssele, heer van Borssele (1784-1857) en Elisabeth Numans (1798-1880). Zijn vader was kamerheer van koning Willem I. Later werd Van Borssele zelf ook kamerheer in buitengewone dienst van Koning Willem III.
Overigens werd Anton Willem jr. geboren tijdens een reis van zijn vader moeder door Duitsland, een jaar voor hun huwelijk. Het echtpaar ging wonen in Barneveld. Hier werd Antoon Willem jr. lid van de gemeenteraad en hij voltrok er onder meer als ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk van zijn twee zussen. Zijn jongere zus Elisabeth Cornelie trouwde met Carel August Nairac, de latere burgemeester van Barneveld. Van Borssele trouwde op 22 maart 1860 in Doorwerth met Françoise Stephanie baronesse van Brakell van Wadenoyen en Doorwerth, waarna de jonggehuwden gingen wonen op het in 1849, in opdracht van Otto baron van Wassenaer van Catwijck, gebouwde Huis Noordereng onderdeel van het landgoed Hoekelum. Kort na zijn huwelijk werd hij, op 23 mei 1860, geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Ede. Hij werd een alom gerespecteerd burgemeester en was er maar liefst 36 burgemeester. Tijdens zijn ambtsperiode zorgde hij voor een uitbreiding van Ede richting het station aan de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Als vertegenwoordiger van de familie Van Borssele trad hij in stijl op bij een dorpsopstand in verband met de komst van het Leger des Heils naar het huis Stompekamp in Ede. Hij verscheen te paard om de orde te herstellen.
In 1887 diende hij bij de koning een verzoek in om zijn ambt neer te kunnen leggen. Zijn ontslagname werd echter geweigerd. In Ede heeft men, met iets meer gevoel voor detail, de Van Borsselelaan naar hem genoemd.
Na zijn afgewezen ontslagname solliciteerde hij in 1893 naar de functie van burgemeester in Renkum. Hij werd echter niet gekozen en Van Toulon van der Koog trad aan.Vanaf die tijd was hij voor de liberale partij Tweede Kamerlid (1893-1897). In 1896 nam hij ontslag als burgemeester van Ede en verhuisde naar het landgoed “de Oorsprong” in Oosterbeek waar zijn vrouw op 7 november 1902 overleed. Ook Van Borssele overleed in zijn geliefd onderkomen te Oosterbeek, op 15 maart 1903. Net als zijn vrouw werd hij bij het Kerkje op de Heuvel te Heelsum/Doorwerth bijgezet in het tegen de zuidelijke kerkmuur gelegen familiegraf Van Brakell van Wadenoijen en Doorwerth.
In het najaar van 1920 koopt de Arnhemse advocaat mr. Julius Frowein van de Oosterbeekse hoteleigenaar Cornelis Ogterop het goed “Laag Oorsprong” en laat op de plek van het in 1919 in vlammen opgegane eerste huis een door de architecten Theo en Jan Stuivinga ontworpen landhuis bouwen, ontworpen in de Gooise landhuisstijl. Ook laat hij een tuinmanswoning bouwen (van Borssele(n)weg 35 en door de tuinarchitect Leonard Springer een nutstuin ontwerpen met een kleine orangerie en een aantal broedbakken. In 1932 laat hij een (nog bestaand) zwembad aanleggen en ten westen daarvan een tennisbaan. Het water voor het zwembad wordt aangevoerd vanuit de Oorsprongbeek maar eerst voorverwarmd in speciaal aangelegde ondiepe bassins waar het water door de zon op temperatuur wordt gebracht.
Bij de suikerfabriek van Johan Backer behoorde de nog steeds aan de weg staande langgevel-boerderij. Daar stonden de koeien van Backer aan welke hij het bij de suikerfabricage vrijgekomen restproduct voerde. Tegenwoordig wordt de boerderij bewoond in drie eenheden.
Schrijf een reactie