De Steijnweg wordt in Oosterbeek geschreven met een “IJ” in plaats van de gewenste ” Y”.
Marthinus Theunis Steyn (1857-1916) volgde het gymnasium te Deventer en studeerde daarna rechten in Leiden en Londen. Terug in de Oranje Vrijstaat vestigde hij zich als advocaat in Bloemfontein en werd in 1889 benoemd tot procureur-generaal aan het hooggerechtshof van de Oranje Vrijstaat en daarna als rechter. Hij won de presidentsverkiezing in 1896 en werd daarmee de zesde en naar later bleek de laatste president van de Oranje Vrijstaat. Hij zou deze functie tot 1902 bekleden. Aan de vooravond van de Tweede Boerenoorlog, sloot Steyn een bondgenootschap met Transvaal om samen tegen het Britse rijk op te trekken. Toen de Britten Bloemfontein innamen, vluchtte Steyn met zijn regering en speelde een sleutelrol bij het voortdurende verzet van de Boeren en hun guerrilla-acties. Steyn werd beschouwd als een van de meest onverzettelijke leiders van de Boeren. In juli 1902 vertrok hij naar Europa, waar hij tot 1904 zou blijven. Nadat hij een eed van trouw aan de Britse kroon had afgelegd keerde hij terug naar Zuid-Afrika. Steyn stierf op 28 november 1916 tijdens een toespraak voor een vrouwenvereniging in Bloemfontein. In Deventer werd in 1922 een standbeeld voor Marthinus Steyn opgericht.
Op het adres Steijnweg 22, op de noordhoek van de Transvaalstraat, bevond zich vanaf 1900 pension “Boschlust”, geĆ«xploiteerd door J. K. Langelaar. In 1905 was het een herstellingsoord voor minderbedeelde mannen, dat werd geleid werd door J.C. Coenen. In die tijd heette de Steijnweg nog Nieuwe Stationsweg.
En nog een gerenommeerde middenstander die de wijk bediende.
Ellie van Ommeren
Een toevoeging van de foto Oosterbeek Steijnweg : optocht t.g.v. Koninginnedag 31 augustus 1937 op de Steijnweg
Voor de ponywagen loopt mijn vader Jurriaan van Ommeren, bakker en had zijn bakkerij en winkel aan de Grintweg. In de ponywagen zijn zus Dina met bruidsjurk aan.
Met vriendelijke groet,
Ellie.
wietze landman
Op de hoek van de Joubertweg en de Steijnweg (foto hierboven) stond sigarenmagazijn PADANG.
Ik liep daar vrijwel iedere dag langs als bewoner (kind) van de Karel van Gelderlaan 20 sinds 1948.