Naar de dochter Johanna van G. van Mesdag, die het door hem in 1908 gekochte jagershuis tot landhuis liet verbouwen en op het goed probeerde een modelboerderij te exploiteren, wat hem tot ca. 1922 lukte. In het midden van de negentiende eeuw behoorde de grond tot het bezit van (de latere burgemeester) Jan van Embden. In 1892 verkocht Van Embden het goed aan G. Hellingman die er een “tuinstad” wilde vestigen. Na Mesdag werd de congregatie van de Fathers van Mill Hill in 1943 eigenaar van een gedeelte van de Johannahoeve. Waldfrieden brandde in september 1944 af; ter plekke verrees na de oorlog het nieuwe gebouw.





G. van Mesdag vestigde na aankoop van het gebied een modelboerderij op Johannahoeve. Het gebied werd door hem genoemd naar zijn dochtertje Johanna. De gebouwen werden geplaatst rond een grote binnenplaats.




Twee van de werken die Hellingman liet uitvoeren in voorbereiding van zijn tuinstad. Een watertoren en een loopbrug over een weg met, beoogd, het nodige verkeer. Rond 1900 een ware profetie.
Is er bekend waar die watertoren gestaan heeft in 1944 werd deze nog omschreven door Engelse kolonel Waddy en mijn vader die daar een eenheid begeleide tijdens de slag om Arnhem.