Met de naam Hilhorstweg worden eigenlijk een aantal vooraanstaande leden van de familie Hilhorst geëerd.
In de eerste plaats Arend Hilhorst ( 1830- 1909), behoorde in de tweede helft van de negentiende eeuw tot de groep van vooraanstaande Oosterbekers. Hij was van beroep timmerman/ aannemer en woonde aan de Benedendorpsweg tegenover de Nieuwe vijver . In het maatschappelijk leven van Oosterbeek speelde hij een belangrijke rol. Toen in 1869 de Concertzaal werd ingewijd zong hij de aria ” In diesen heil’ gen Halle” uit de opera Die Zauberflöte van Mozart.
Hij was toen bestuurslid van het Oosterbeeks Mannenkoor Kunst Veredelt en nam baspartijen voor zijn rekening. Verder was hij jarenlang gemeenteraadslid en vanaf 1891 wethouder van de gemeente Renkum. Deze laatste functies kwalificeren hem als naamgever van de Hilhorstweg.
Maar er worden heimelijk meer Oosterbeekse Hilhorsten geëerd met deze naamgeving.
Immers een andere bekende Oosterbeker was Arend Gerrit Hilhorst (1866- 1907). Hij was van 1893 tot 1906 als onderwijzer verbonden aan de OLS I aan de Beneden-Weverstraat. Hij was familie van Gerhardus Hilhorst (1923- 1904) die het in 1865 geopende hulppostkantoor, ondergebracht in zijn woning aan de Dorpsweg, naast de Parre, dreef. (In 1877 werd het hulppostkantoor overgebracht naar de Weverstraat, hoek Postpad.) Hij was voorts bibliothecaris van Jan Kneppelhout die een indrukwekkende bibliotheek in de Hemelse Berg had ondergebracht. Kneppelhout had meer relaties met de familie Hilhorst. Arend Gerrit Hilhorst, geboren in 1847, kwam in 1864, 16 jaar oud, bij Kneppelhout op het Rapenburg 63 wonen. Vermoedelijk zag Kneppelhout hem als een beloftevolle pupil.
Schrijf een reactie