De Hartensteinlaan is genoemd naar het tegenover de laan aan de Utrechtseweg gelegen huis Hartenstein. (z.a)
Op de daken van de op de afbeelding hieronder afgebeelde laatste huizen bevonden zich bij de eerste steenlegging van het Airborne-monument van Maris vele tientallen kijkers. Een manouvre niet zonder gevaar gezien de oorlogsschade aan de huizen die nog niet was hersteld.

Van de werkzaamheden aan het monument door de beeldhouwer Jac Maris bestaan een aantal fraaie foto’s.
We tonen hier enkele van deze foto’s die vriendelijk ter beschikking werden gesteld door het “Ateliermuseum Jac Maris”, gevestigd aan de Looistraat 57 te Heumen.




Aan de noordzijde treffen we de beeldengroep “Het laatste verzet”aan.

Aan de zuidzijde bevindt zich de beeldengroep “De hulp van de Oosterbeekse vrouwen” en aan de westzijde “De hulp van de ondergrondse”.





Ook bij de onthulling van het monument, 17 september 1946 was de belangstelling zeer groot.


De laan werd vele jaren gebruikt voor het parkeren van bussen die er hun passagiers laten in- en uitstappen. Zo ook een Deense bus waarvan de chauffeur de passagiers laat genieten van een plaatselijke versnapering.

Op Hartensteinlaan 17 ben ik geboren in 1950. Dat is het laatste huis op de foto. Leuk.
Mijn ouders dhr en mevr. Maas van destijds Stationsweg 26 hebben samen met Rini Mooi (de zoon van de grondlegger van Hoog en Laag) plus dokter van Maanen het eerste comité opgericht dat geld op ging halen om dit monument op te richten. Tijdens de opening hield mijn vader als voorzitter van het Oranje comité een toespraak, waarvan de tekst bewaard is gebleven. Wat heb ik veel verhalen gehoord uit die tijd.
Bij Heemkunde Renkum wordt deze toespraak niet aangetroffen. Wellicht weet het Airborne Museum Oosterbeek of deze noch te achterhalen is?