[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
De N.H. kerk in Oosterbeek (gemeente Renkum) is gebouwd in romaanse stijl en dateert van rond 900. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar beschadigd. Na de oorlog is de kerk bijna geheel weer opgebouwd.
Sommige onderdelen van het interieur zijn geschonken door Britse en Poolse veteranen van de 1ste Airborne Divisie, zoals een avondmaaltafel, kandelaars, de preekstoel en het doopvont in de vorm van een parachute. Op het doopvont is een afbeelding van een Pegasus aangebracht.
Bij de kerk in Oosterbeek is naast de lindeboom een bronzen plaquette geplaatst met daarop een tekst in reliëf.
Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
‘SEPTEMBER 1944
THE BATTLE OF ARNHEM
IN THE THICK OF THE FIGHTING,
WHEN A PATROL OF FIVE
AIRBORNE WARRIORS WAS
STANDING BY THIS LIME TREE,
A MORTAR SHELL HIT THE PLACE
AND KILLED FOUR OF THEM.
ONLY MARK LEAVER SURVIVED.
STAFF SGT. G SQUADRON
GLIDER PILOT REGIMENT
*20.01.1920 †31.10.2000’
Symboliek
De Grieks-mythologische Pegasus (een gevleugeld paard) is het embleem van de Airborne Divisie.
Locatie
De N.H. kerk is gelegen aan de Benedendorpseweg 134 te Oosterbeek (gemeente Renkum). De kerk is beperkt open voor bezichtiging. Bij de kerk bevindt zich ook een zuil. De plaquette bevindt zich bij de oude linde naast de N.H. kerk.
Bronnen
- De heer W.S. Wijnveld;
- De heer M. F. Hoekstra;
- In het spoor van Market Garden – Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”634″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]
Schrijf een reactie