
De achtereenvolgens, steeds op dezelfde plek, gebouwde vier “huizen” Hemelse Berg.





Het landgoed De Hemelse Berg vindt zijn oorsprong in het zeer grote goed Ter Aa. In 1672 vond een grote boedelscheiding plaats, die de aanzet vormde voor de definitieve splitsing van het goed in 1728. Omschreven als een “heggeholt oft district genoemt den Hemelschberg” .
Het goed werd rond 1845 al volgt omschreven:
“ ..een fraai gesitueerd buitengoed, bestaande uit een logeabel herenhuis, stal en tuinmanswoning, Engelse en andere tuinen, bossen waarin aangename wandelingen, verstrekkende vergezigten over de Rijn, mitsgaders vijvers boven elkander gelegen met levendig water, waaronder een koren- en papiermolen wordt gedreven, alles gelegen onder het kerspel Oosterbeek”
De tuin rondom het huis wordt, na aankoop door Kallenberg van den Bosch, aangepakt door J.D. Zocher jr. die een Engels landschapspark ontwerpt, geheel volgens de nieuwe inzichten in de landschapsarchitectuur. Het landschap rond het huis Hemelsche Berg leent zich door de hoogteverschillen en reeds aanwezige watervallen uitstekend voor een dergelijke aanpak.
In 1858 werd door Jan Kneppelhout een nieuw, aanzienlijk groter, landhuis gebouwd. Ook liet hij tussen 1872 en 1876 het park herontwerpen door de gerenommeerde tuinarchitect Hendrik Copijn.
Voorts liet hij een tuinmanswoning en een oranjerie bouwen.



Het landgoed van dichter/schrijver Jan Kneppelhout fungeerde als een sociëteit voor kunstenaars. Hij wilde kunstenaars van zijn tijd inspireren en stimuleren en steunde hen daartoe ook financieel.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis zwaar beschadigd en werd het gesloopt. Van het landgoed zijn bewaard gebleven de orangerie uit 1860, de tuinmanswoning en het voormalige koetsiershuis dat in de jaren ’20 herbouwd is.
Van het park dat in Engelse landschapsstijl is aangelegd is veel bewaard gebleven. De heuvels met vergezichten over de Neder-Rijn met de weiden, gazonpartijen en kronkelde wandelpaden zijn hier een voorbeeld. De oude lanenstructuren zijn zichtbaar en het landgoed is voorzien van een diversiteit aan flora en fauna.









Op de plattegrond zien we onder nummer 3 de door Kallenberg van den Bosch rond 1820 gebouwde, pas opgeleverde kostschool voor Jonge Heren, het Hemeldal.




Na WOII werd het huis niet herbouwd maar verscheen in de jaren `60 een kraamkliniek ter plekke die inmiddels ook is gesloopt.
Op het landgoed bevinden zich monumentale bomen en zeldzame beplanting als de Kale Jonker, Ratelaar, Goudveil en Orchideeën. Ook zeldzame dieren worden waargenomen: ringslangen bij de beekoevers, evenals rivierkreeftjes, salamanders en padden. Maar ook de steenmarter, vossen, eekhoorns, ijsvogel, gele kwikstraat, waterspreeuw en buizerds, ooievaars en reigers worden regelmatig gezien.

De oranjerie ligt op de westgrens van het landgoed de Hemelse Berg nabij het westelijk ervan gelegen goed de Oorsprong waar de Oorsprongbeek diverse vijvers voedt. De glooiingen en vergezichten richting Westerbouwing, het hoogste punt van de stuwwal, zijn spectaculair en “on-Nederlands” te noemen.

De beken en beekdalen worden, zowel Nationaal als Europees, gewaardeerd als het hoogste ecologisch niveau. De beken maken deel uit van Natura 2000, het Europees netwerk van natuurgebieden.
Landgoed Hemelse Berg (Oosterbeek)
Hemelse Berg (Oosterbeek)
Eendjesvijver[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Ben hier ter wereld gebracht in 1960, wist ik niet. Toendertijd een kraamkliniek. Leuk om te weten.
Ik heb hier nog gewerkt in 1970
En ik in 1970 geboren. Eindelijk een afbeelding van het gebouw gevonden 🙂
weet iemand in welk jaar de kraamkliniek overgegaan is naar verzorgingstehuis? en in welk jaar het verzorgingstehuis is afgebroken?
Ik ben er in 1969 geboren, ben er onlangs geweest en heb begrepen dat het verzorgingshuis pas 15 jaar geleden gesloopt is.. heb ook nog een foto van de kliniek uit 1969
Ik ben hier geboren op 12 november 1963. Daarna nog 5 broertjes en een zusje
U schrijft wat de Kraamkliniek betreft het volgende:
” Na WOII werd het huis niet herbouwd maar verscheen in de jaren `60 een kraamkliniek ter plekke die inmiddels ook is gesloopt.”
Ik ben in sept. 1955 in de Kraamkliniek geboren dus zestiger jaren lijkt me niet geheel juist als bouwperiode?
Heb ooit een trainings week gehad op de Hemelberg. In de jaren 1970 hield
Scouting Nederland hier regelmatige
Landelijke bijeenkomsten op het gebied van leiding geven plaatselijke afdelingen.
Zijn van het gebouw uit die jaren nog
Foto’s te zien?
Wat leuk om te zien. Ik ben hier in 1972 geboren…
Ik ben hier geboren op 12 november 1963. Mijn broer Samuel 16 december 1965. Mijn zusje Constance 16 augustus 1967, broertje Henoch 12 maart 1969, broertje Aser 22 augustus 1970, broertje Jozef 09 september 1971 en broertje Benjamin 02 oktober 1972
Broer Hein, Sammy, Zus Constance, Broer Henoch, Adje, jozef en jongste broertje Benjamin geboren Hemelsebergen in Oosterbeek