Pieter van der Kuil
Cornelis Adriaan Sangster werd op 20 mei 1819 in het Brabantse Oosterhout geboren als zesde van een gezin met tien kinderen. Zijn grootvader George was van Schotse afkomst, terwijl zijn vader George David Sangster en zijn moeder Johanna Margaretha Ulrich een logement hielden in het huidige restaurant “de Vrijheid” op de Oosterhoutse Heuvel. Opvallend is dat beide ouders katholiek waren gedoopt, maar dat van hun kinderen sommigen katholiek en anderen hervormd waren). Cornelis Adriaan was een volle neef van de in Nijkerk geboren schilder Hendrik Alexander Sangster(1825-1901), en het enige bekende portret van Cornelis Adriaan (zie afbeelding) is dan ook van diens hand.
Cornelis Adriaan Sangster, olieverf op paneel door Hendrik Alexander Sangster,
42×37 cm, particuliere collectie
Beiden waren zij ook volle neven van Adriana Haanen, de bekende Oosterbeekse schilderes die samen met Maria Vos in “Villa Grada” woonde. Adriana Haanen was eveneens uit Oosterhout afkomstig en in 1863 naar Oosterbeek verhuisd. Cornelis Adriaan Sangster liet zich in september 1839 op 20-jarige leeftijd als student Geneeskunde inschrijven aan de Leidse universiteit, alwaar hij in 1845 promoveerde op een proefschrift in de gynaecologie. Behalve huisarts en apotheker was hij dus ook verloskundige. Volgens zijn overlijdensbericht in de Arnhemsche Courant had hij ongeveer 20 jaar lang een uitgebreide praktijk in het dorp. Dat zou suggereren dat hij zich al snel na het afronden van zijn studie in Oosterbeek heeft gevestigd.
In 1857 huwt hij met Anna van der Crab (1829-1918) en gaat wonen op “Welgelegen” nabij de hoek Jagerskamp/ Van Eeghenweg.
Op het hoogste gedeelte van het huidige Hogerheide, tussen de huidige Jagerskamp en Voorinkstraat, laat hij rond 1865 zijn eigen huis, “Hoogerheide” bouwen: “gelegen op een verheven en schoon punt, een fraai uitzigt aanbiedende op het dorp en naar verschillende zijden overheerlijke vergezigten op den Rijn, de Betuwe enz”. De architect is de van oorsprong Amsterdamse bouwmeester Gerrit Frederik Moele Bergveld, die vele jaren in Oosterbeek heeft gewoonden op de Algemene Begraafplaats begraven ligt. Het uitvoerend werk werd verricht door de metselaar/aannemer Steven van Burk en het schilderswerk door Sangsters voormalige huisbaas H.C. Wiesner. In het jaar van oplevering, 1866, overlijdt Sangster, 46 jaar oud, onverwacht en wordt begraven op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhofweg (thans Fangmanweg).
René Grémaux
L.S.,
Bij het lezen van het verhaal over de in 1866 overleden geneesheer C.A.Sangster vraag ik me af of er bij u ook wat bekend is over diens Oosterbeekse collega Carel Andries Lamping (Lobith 1837-Doorn 1917). Maria Adriana Lamping-van Bosse, echtgenote van voornoemde, publiceerde in 1876 Liza. Een blad uit het dagboek van een dorpsgeneesheer. Al jaren zoek ik tevergeefs naar deze novelle die wellicht op Oosterbeekse ervaringen berust.
Renkum en Oosterbeek van de jaren zestig van de 19de eeuw hebben echter vooral mijn belangstelling omdat daar toen een hoogst opmerkelijk feministenpaar gedomicileerd was, te weten: Jeanne Merkus (Batavia 1839-Utrecht 1897) en Catharina Felicia van Rees (Zutphen 1831-Velp 1915).Over eerstgenoemde verscheen onlangs de biografie Mystica met kromzwaard. Het opzienbarende leven van Jenny Merkus. Helaas hebben de schrijvers Wim van den Bosch en ondergetekende vrijwel niets kunnen achterhalen over het leven van beide dames in Renkum en Oosterhout, vandaar dat de hoop nu gevestigd is op uw heemkundekring.
Met vriendelijke groet,
René Grémaux
Nijmegen
rgremaux@yahoo.com