Pieter van der Kuil
Jac Maris is geboren op 21 februari 1900 in het Duitse Maagdenburg. Hij is de kleinzoon van Jacob Maris, de bekende landschapschilder van de Haagse School. Al jong wilde hij kunstenaar worden en zo ging hij op veertienjarige leeftijd in Kleef, waar hij toen vlakbij woonde, in de leer bij de beeldhouwer Achillis Moortgat . In 1917 verhuisde de familie Maris naar Nijmegen. Jac was inmiddels begonnen aan een serie omzwervingen die hem in Düsseldorf brachten, waar hij de academie bezocht, in België en in Engeland. Tussen de reizen door was hij in Nijmegen, waar hij in 1923 in het huwelijk trad met Wilhelmina Vergeer. Drie jaar later, in 1926, vestigde hij zich in Heumen, waar hij het Blokhuis huurde,waarin het huidige ateliermuseum te zijner ere is gevestigd.. Hij creëerde er een rijk oeuvre in hout, keramiek, kunststeen en natuursteen.
Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Maris, als oud-verzetsman, diverse opdrachten voor oorlogsmonumenten, waaronder het Airborne-monument in Oosterbeek (Hartensteinlaan) en in Nijmegen de Jan van Hoofgedenksteen op de noord-oostelijke pijler van de Waalbrug.
De Nijmeegse student Jan van Hoof was in de oorlogsjaren lid van de geheime Dienst Nederland en verzamelde veel informatie over de spoor-en verkeersbrug over de Waal en de daar aangebrachte explosieven. Op 18 september 1944, toen de geallieerden zich voorbereidden op de verovering van beide bruggen, wist van Hoof de explosieven, die onder de Waalbrug bevestigd waren, onschadelijk te maken.
De aanslag werd echter ontdekt door de Duitsers; uiteindelijk zijn zij niet tot vernieling van de brug overgegaan. Van Hoof zelf stierf een dag later. Op 19september vertrok vanaf hotel Sionshof een verkenningswagen van de Royal Engineers door de Nijmeegse binnenstad met Van Hoof als gids. Op de Nieuwe Markt (vlak bij de spoorbrug) werd de Humber scoutcar met daarin Lance-Sergeant W.T. Berry (30 jaar) en Guardsman A. Shaw (23 jaar) in brand geschoten. Jan van Hoof werd van de wagen geslingerd. Hij overleefde het voorval, maar werd alsnog opgepakt, mishandeld en ter plaatse om het leven gebracht. Hij is begraven op de erebegraafplaats Vredehof, Weg door Jonkerbos 80.
Ter ere van de actie van Jan van Hoof werd op 18 september 1945 een gedenksteen geplaatst op de noordelijke pijler van de Waalbrug. Het reliëf verbeeldt Jan van Hoof terwijl hij de explosieven onschadelijk maakt.
Ook voor het nabijgelegen ( op het Keizer Traianusplein) verzetsmonument diende Maris een ontwerp in. De opdracht ging echter naar de beeldhouwer Marius van Beek.
Schrijf een reactie