In de vergadering van 20 december 1989 werden zowel de vertrekkende Gemeentesecretaris Mr. H. Horst als de komende baas van het ambtelijk apparaat G. Kolhorn door Hoog en Laag op de foto gezet. Nu was het in de eerste helft van de vorige eeuw een traditie om een straat te vernoemen naar een gemeentesecretaris. Zo kennen wij in Oosterbeek straten die zijn vernoemd naar: Albert Antoine Loopuyt 1907-1919, Aland van Oudenallen 1919-1927 en Gerhard Kuit 1927-1941. Het geeft aan hoe hoog men de gemeentesecretaris achtte in de vorige eeuw.
Er kwamen deze week twee dingen samen die aanleiding gaven tot dit kleine artikel. Het knipselarchief van Mevrouw Beelaerts van Blokland dat door vrijwilligers van Heemkunde Renkum stap voor stap wordt gescand gaan we actiever gebruiken als basis voor artikelen. Daarnaast stond er deze week in de Hoog en Laag een kort interview met de huidige gemeentesecretaris Jeroen Steverink.
Het bovenstaande roept natuurlijk vragen op. Zijn wij na de oorlog minder waarde gaan hechten aan de gemeentesecretaris? Heeft de groei van het ambtelijk apparaat een rol gespeeld, waardoor de gemeentesecretaris een minder belangrijke persoon is geworden in de gemeente? Door het artikel in de Hoog en Laag leren we Jeroen Steverink een klein beetje kennen. Maar wie wist nog van de wisseling in 1990 tussen Kolhorn en M.H. Horst? Het is overigens niet zo dat Heemkunde Renkum op korte termijn gaat pleiten voor de Titus Visser Allee (en waar moet die komen?).
Nu we het over Burgemeesters hebben. Van der Molen heeft een hele mooie allee (weg tussen twee rijen bomen overigens). Veel andere Burgemeesters hebben die ook gekregen in onze gemeente. Toch ook hier weer de vraag of Jan ter Horst (waarnemend na de oorlog), Jhr. Henric Gerrit van Holthe tot Echten (1973-1986) en Jan Willem (J.W.A.M.) Verlinden (1986-2003) er niet ook recht op hebben nu Dirk Matzer van Bloois (1946-1973) al een plantsoen heeft bij de Zuiderbeekweg.
Het is daarbij natuurlijk grappig om je af te vragen of de familie van de Burgemeester, want een straatnaam krijg je pas na overlijden, het als een probleem gaat ervaren als er over een 50-tal jaren een Eppie Kleinsteegje komt of een Piet Bruinooge pleintje of wellicht een Gebbenpad?
Schrijf een reactie