[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”969″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Pastoor J. A. J. ter Heerdt van de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk in Doorwerth, was in dienst van de R.K. Bernulphus-parochie van Oosterbeek. Hij beijverde zich voor het geestelijk welzijn van de arbeiders van de Hevea-fabrieken, in het gelijknamige dorp. In november 1920 woonden daar al 37 katholieke en/of gemengde gezinnen. Toen kapelaan Markus in Oosterbeek kwam kreeg de Pastoor zijn handen vrij om ook in Heveadorp godsdienstoefeningen te houden. Er waren toen 100 communicanten. De rooms-katholieken (en ook de gereformeerden) kerkten toen in het overblijflokaal van de fabriek. (De hervormden kerkten eerst in het “kerkje op de heuvel” in Heelsum en later in voormalig café De Zaaier, op de hoek van de Middenlaan en de Oude Oosterbeekseweg). Op 1 december 1920 werd gestart met de R.K. vieringen.
Pastoor Ter Heerdt was jarenlang secretaris van de aartsbisschop in Utrecht geweest. Hij was een begeesterd man en heeft bijzonder veel gedaan voor het godsdienstig leven in zijn parochie. Zijn droom van het oprichten van een R.K. parochie en scholen in/voor Heveadorp kreeg steeds meer vorm. In 1923 werd de gemeente Doorwerth opgeheven en gevoegd bij de gemeente Renkum. Een projectontwikkelingsmaatschappij en de gemeente Renkum wilden een nieuw Doorwerth ontwikkelen en wilden graag meewerken aan het realiseren van die droom. Voor eigen rekening kocht Ter Heerdt eerst in 1924 2000 m2 grond en daarna in 1926 nog eens 2000 m2.
De Cardanus Exploitatiemaatschappij schonk nog eens 5000 m2 en de gemeente Renkum zegde toe om het Van der Molenplein voor eigen rekening volledig in te richten. Op dit terrein, zou de kerk, de pastorie en het parochiehuis gebouwd gaan worden.
Pastoor Ter Heerdt had een zeer goede band met de familie Schade in Oosterbeek. Mevrouw Cornelia Schade schonk het volledige bedrag, nodig om de kerk. te kunnen bouwen. Haar zus, mevrouw Theresia Povel-Schade schonk o.a. de kruiswegstatie.
De architect was J.E. Wilke uit Bilthoven, zoon van de parochiaan die de uitspanning Kievitsdel had laten bouwen.
Schrijf een reactie