De Van Tienhovenlaan vebindt de Bredelaan met de Sportlaan en loopt van west naar oost achter hotel de Bilderberg langs. Er is geen bebouwing aan gelegen.
In 1913 wordt Joannes Pieter van Tienhoven eigenaar van landgoed De Bilderberg. Hij maakte carrière in de bankwereld. Hij was in 1876 te Amsterdam geboren als zoon van mr. Cornelis Hendricus van Tienhoven en Jkvr. Pieternella Cecilia Junius van Hemert. In 1904 huwde hij in zijn woonplaats Utrecht met Lucile Agnes Hélène Baronesse Van Linden. In de tijd dat hij aandacht krijgt voor De Bilderberg zit hij in de directie van de Rotterdamse Bank. In 1910 werd Willem Westerman bij de Rotterdamsche Bank aangesteld als president- directeur. Hij vraagt de 34-jarige Van Tienhoven, daarvoor werkend voor een bank in Utrecht, toe te treden tot de directie. In 1911 volgt het samengaan met de Deposito- en Administratiebank te Rotterdam tot Rotterdamsche Bankvereeniging (Robaver). Na overname van de effectenfirma Determeyer Weslingh & Zoon met een vestiging te Amsterdam, wordt Van Tienhoven daar directeur met toegang tot de effectenbeurs. De overnames verontrusten de bankiers in Amsterdam maar zij kunnen niets uitrichten. Men beschouwt deze fusies als het begin van de bankconcentratie in Nederland. Van Tienhoven is in dit proces een van de drijvende krachten. In 1913 koopt Van Tienhoven De Bilderberg. Hij heeft het voornemen het te gebruiken als familielandgoed. Omdat hij voor zijn werk inmiddels aan Den Haag was gebonden hield hij zijn woonhuis daar aan. In 1916 laat hij door de Oosterbeekse aannemer Evert de Geest op het landgoed een volumineus buitenhuis bouwen.
Het ontwerp was van de Amsterdamse architect A. D. N. de Gendt.
Ten zuiden van het huis laat Van Tienhoven een boswachterswoning aan de Utrechtseweg bouwen, gelegen aan de oprijlaan naar het huis. In de bouw van de boswachterswoning aan de achterkant zijn een tweetal garages opgenomen waarin Van Tienhoven zijn auto’s onderbrengt.
Ook in Oosterbeek reden sinds 1905 steeds meer automobielen en de koets verdween langzaam uit het straatbeeld. In de onmiddellijke omgeving van het huis wordt door de landschapsarchitect Leonard Springer, die rond de eeuwwisseling de herinrichting van het landgoed de Oorsprong verzorgde, een tuin ingericht. Het was de bedoeling van Van Tienhoven het familielandgoed waar mogelijk uit te breiden. Nog in 1920 koopt hij een deel van het landgoed de Sonnenberg, westelijk van het huis de Sonnenberg. De grote percelen grond die hij dan ten noorden van de Utrechtseweg in eigendom heeft, wil hij door middel van een goed begaanbare weg met elkaar verbinden. Hiertoe laat hij een weg aanleggen van de Koude Herberg naar Dreijerheide, waardoor een groot gebied met veel fraai bos en heide door de vele toeristen op een plezierige wijze kan worden gebruikt. Van Tienhoven verblijft tot 1922 met grote regelmaat op De Bilderberg. In dat jaar besluit hij het aan de gemeente Renkum aan te bieden. Op 1 juni 1922 besluit de gemeenteraad van Renkum het landgoed aan te kopen. De burgemeester Jan van der Molen en zijn gemeentesecretaris Aland van Oudenallen zijn in Arnhem aanwezig bij het passeren der akte ten kantore van notaris Küthe persoonlijk. Van Tienhoven is verhinderd en laat zich vertegenwoordigen door Samuel Voorhoeve, landschapsarchitect te Oosterbeek. De gemeente moet na de aankoop van de Hemelse Berg in 1920 andermaal diep in de buidel tasten en betaalt voor het landgoed de Bilderberg fl. 285.000,-. Aanvankelijk wordt het huis voor twee jaar verhuurd aan een particulier maar bij raadsbesluit van 3 december 1925 wordt een deel van het landgoed, met zowel het huis als de boswachterswoning en een flink perceel bos, verkocht aan de NV de Tafelberg van Cornelis Ogterop.
Schrijf een reactie