Stephanus Johannes Paulus Kruger (1825-1904). Kruger werd geboren in Bulhoek in de Britse Kaapkolonie. Hij was van Pruisische, Nederlandse en HugenotenAfrika was Jacobus Krüger uit Berlijn, die in 1713 voor de VOC naar de Kaapkolonie emigreerde. Sterke banden dus met Nederland. hij had nauwelijks opleiding genoten en, zo zei hij, “het enige boek dat ik ooit las was de Bijbel”.
In 1877 werd Transvaal geannexeerd door het Verenigd Koninkrijk. Hij werd de leider van de Boerenopstand die resulteerde in de succesvolle Eerste Boerenoorlog. In 1883 versloeg hij Joubert in de presidentsverkiezingen en werd hij zelfstandig president van Transvaal en werd nog drie keer herkozen als president in 1888, 1893 en 1898, elke keer een overwinning op zijn rivaal Joubert. Door goudvondsten hervonden de Britten hun belangstelling voor zuid Afrika. Op 9 oktober 1899 stelde Kruger een ultimatum op waarin hij eiste dat de Britten hun leger bij de grens van Transvaal zouden terugtrekken, maar dit had geen resultaat. Twee dagen later, op 11 oktober verklaarde Kruger het Verenigd Koninkrijk de oorlog, die de Boeren uiteindelijk verloren. Kruger arriveerde op 6 december 1900 in Den Haag, waar hij de gast was van koningin Wilhelmina . Na te hebben gewoond in Hilversum en Utrecht ging hij in 1902 voor een jaar naar Menton, maar in mei 1903 kwam hij terug naar Hilversum. Hij bewoonde de villa Djenna aan de Hoge Naarderweg 46, die later Krugerhuis zou worden genoemd. Van oktober 1903 tot maart 1904 was hij weer in Menton, en in mei 1904 verliet hij Hilversum voor een kuur in Clarens in Zwitserland, waar hij op 14 juli 1904 overleed. Hij werd eerst begraven in Den Haag op 26 juli 1904, maar later met toestemming van het Verenigd Koninkrijk overgebracht naar Zuid-Afrika waar hij op 16 december 1904 werd herbegraven.
In de Paul Krugerstraat werden enige gerenommeerde winkels aangetroffen waartoe zeker die van de kruidenier Johannes de Boer op Paul Krugerstraat 8. Hij vestigde er zich in 1927 en had een breed assortiment waaronder koloniale waren, wijnen, tabakswaren, fijne vleeswaren en comestibles.
In voorkomende gevallen kon men er tevens klompen kopen, gezien de aanduiding op de hoek van de gevel.
Schrijf een reactie