Een naam die vermoedelijk lang geleden is ontstaan. Een mogelijke verklaring wordt hier genoemd. Het zou gaan om een plek waar paasvuren werden gestookt. Het aansteken van een paasvuur is een oud gebruik waarvan verondersteld wordt dat het een voorchristelijke oorsprong heeft. Het paasvuur wordt in verband gebracht met Ostara, een Germaanse lentegodin. Het paasvuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid zorgen. Bij een aantal Paasbergen blijkt het te gaan om een prehistorische grafheuvel, grafheuvels die in de omgeving van de Zuid- Veluwe veel voorkomen.
De Paasbergschool is sinds 29 augustus 1881 in deze straat gevestigd.
De panden op Paasberg 6, 8 en 10 werden in respec. 1967 en in 1956 vervangen door de nieuwbouw die men er nu aantreft.
De ligging van de dienstwoning blijkt uit een luchtfoto uit 1929.
Op de zuidhoek van de T-splitsing Keerweer/Paasberg ( Paasberg 18) had de steenhouwer Hermanus Wilhelmus van Heek (1889-1950) zijn bedrijf. Hij kwam in 1916 in het bedrijf van zijn vader dat aanvankelijk gevestigd was op de Toulon van der Koogweg, hoek Vredeberg, rechts naast het pand van de bakker Heuterman.
In 1918, twee jaar na de dood van zijn vader Hermanus van Heek sr., werd de steenhouwerij door Herman van Heek jr. verplaatst naar de Keerweer, hoek Paasberg.
Hij vervaardigde o.a. de gedenksteen in de pergola op de Hemelse Berg nabij de eendjesvijver.
Ten zuiden van het pand Paasberg 18 bevind zich nog steeds, in sterk veranderd voorkomen, een zeer bijzondere boerderij die in 1772 werd gebouwd.
Op onderstaande fot treffen we in het midden Nicolaas Paulus Leonardus Verhoef met links van hem zijn echtgenote Cornelia Versteeg. Rechts staat hun dan 20-jarige zoon Gijs Verhoef. De foto is van rond 1908.
Ilonka Colstee
Hebben jullie ook foto’s van het huidige Paasberg 21. Was vroeger een bakker heb Ik begrepen.
Ik zou ze graag digitaal ontvangen.