In tegenstelling tot wat wordt aangenomen m.b.t. de naamgeving als zou het iets te maken hebben met de geschiedenis van Zuid-Afrika lijkt meer aannemelijk dat het in relatie gebracht moet worden met de nabijgelegen Nassaulaan. Willem prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg (slot Dillenburg 24 april 1533 – Delft, 10 juli 1584), beter bekend als Willem van Oranje. Hij begon zijn loopbaan in dienst van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Meningsverschillen met Karels opvolger Filips leidden uiteindelijk tot de Tachtigjarige Oorlog. Deze oorlog had als eindresultaat dat de Noordelijke Nederlanden in 1648, bij de Vrede van Münster, internationaal erkend werden als onafhankelijke staat.
Na in gebruik name van het bejaardentehuis werd een reglement aan de bewoners uitgereikt dat, op onderdelen, tot enig fronsen der wenkbrouwen aanleiding kan geven.
De aanleg van de tuin rond “De Bosrand” werd verzorgd door G. Gerlach. In 1966 verscheen in de tuin een houten beeld met een curieuze geschiedenis. In de voortuin van de villa “Valkenburg” van de familie Heijbroek- Cleveringa werd een linde geveld welke door de familie werd geschonken aan de “Bosrand”.
Het bestuur van de “Bosrand” gaf de Haagse beeldhouwer Adrianus Martinus Bruggeman (1913-1998) de opdracht tot vervaardiging van een iepen voorstelling van een “bejaard echtpaar”. Bruggeman was jarenlang assistent van de bekende beeldhouwer Albert Termote. Het heeft jaren de tuin gesierd maar ging uiteindelijk verloren. In later jaren werd een replica in brons vervaardigd, nog steeds in de collectie van “Vilente”.
In december 1983 werd “De Bosrand” afgebroken en, enige jaren later werd het eerste grondwerk verricht voor de bouw van “Residence Hillenbos”.
Rond 1980 ontstond de idee een nieuw bejaardentehuis te bouwen op de Molenberg welke in 1983 werd betrokken. In december 1983 werd “De Bosrand ” gesloopt ten behoeve van nieuwbouw van een tweetal appartementencomplexen tezamen vormend “Residence Hillenbos. Oranjeweg 6 en Jan van Riebeeckweg 3.
Nieuwbouw aan de Oranjeweg te Oosterbeek in 1948 van de vorige eeuw. Van de totaal gebouwde 5 twee onder een kap-woningen staan er twee vanaf de hoek met de Ommershoflaan tot aan de Bothaweg en drie vanaf de hoek met de Bothaweg tot aan de Paul Krugerstraat. Op de foto de nummers 29 t/m 19, de laatste slechts gedeeltelijk zichtbaar
Een groot misverstand is dat in vroeger jaren het herstellingsoord ook al aan de Graaf van Rechterenweg lag. Men vergeet dat vroeger de Oranjeweg doorliep naar de Graaf van Rechterenweg en het voor WOII nabij dit kruispunt lag.
Schrijf een reactie