De naam “den Hemelseberg” komt voor het eerst naar voren bij een boedelscheiding in 1728 wanneer deze “heggeholt” (perceel hakhout) aan een van de zonen van de weduwe Van der Hoop- Brouwers wordt toebedeeld. Zij was gehuwd geweest met de Arnhemse wijnhandelaar Johan van der Hoop. Het komt in eigendom van zoon Bartholomeus van der Hoop die echter in 1830 overlijdt waarna het in eigendom geraakt van diens broer Abraham. Het was deze Van der Hoop die het nog steeds bestaande lanenplan van “de Hemelse Berg” liet aanleggen naar, vermoedelijk, een ontwerp van Johan George Michael.
De Hemelseberg maakte voor die tijd deel uit van het goed Ter Aa dat vrijwel het gehele westelijke deel van Oosterbeek tot Doorwerth omvatte . Na 1741 werd het verworven gebied uitgebreid en omgevormd tot buitenplaats.
Behalve een herenhuis, Engelse tuinen, bossen en vijvers was het landgoed een koren- en een papiermolen rijk. Vooral na 1836 waren uitbreiding en bebouwing omvangrijk. De nieuwe bewoner (zijn tweede vrouw was eigenaar), mr. C. P .E. Robide van der Aa (rechter te Arnhem, tevens schoolopziener) was de drijvende kracht achter de verdere verfraaiing van het landgoed.
In 1848 werd Jan Kneppelhout (z.a.) voor f 125.000- eigenaar van de Hemelse Berg. Hij liet landschapsarchitect Copijn nog meer verfraaiingen aanbrengen. Het herenhuis werd gesloopt en een kasteelachtig gebouw kwam er voor in de plaats.
Na het overlijden van mevrouw U .M. Kneppelhout-van Braam (1919) kwam het landgoed in het bezit van de gemeente, zij gaf het huis met omgeving voor 75 jaar in erfpacht aan de familie J . Beelaerts van Blokland (z.a .).
September 1944 is het gebouw door de Duitsers in brand geschoten en dermate vernield dat het na de bevrijding moest worden gesloopt.
Een deel van het terrein werd in 1952 verkocht aan de stichting Zendings diaconessenhuis te Amsterdam, ten behoeve van de bouw van een verpleeg- en kraaminrichting.
Het verpleeghuis kon eerst in 1961 in gebruik worden genomen.
Anno 2015 biedt de huidige eigenaar, Zinzia Zorggroep, het deel van de Hemelse Berg dat ooit werd bewoond door de familie Beelaerts van Blokland te koop aan (zie bovenstaande afbeelding achter het hek met weide en voetprint huis). Het in 1961 gebouwde verpleeghuis is dan al lang afgebroken. In 2004 werd het door het sloopbedrijf van Jan Hofstede afgebroken.
Daarbij stuitte men op de waterkelder van het tweede huis Hemelse Berg.
René Grémaux
Geachte Heer/Mevrouw,
In het adresboek van Arnhem en omgeving voor het jaar 1864 lees ik op p.205: Merkus (mej.I.), part. Lucienheuvel A 20.
Heeft dit naar uw mening betrekking op de even later afgebroken villa Lucienheuvel? Woonde op genoemd adres meerdere personen? Wie was die mejuffrouw? Allemaal vragen waarop ik graag antwoord kreeg.
Met vriendelijke groet,
René Grémaux
Nijmegen