Het stationnetje waar deze weg zijn naam aan ontleent, is volgens de officiële Spoorwegmaatstaf, eigenlijk nooit meer dan “een halte” geweest. Sinds de afbraak van het lokettenkantoor kan de halte ook nauwelijks op gewichtiger naam aanspraak maken. Maar jarenlang heeft Oosterbeek over twee stations gesproken: Oosterbeek-Hoog (Stationsweg) en het rechtmatig zo genoemde Oosterbeek-Laag (Klingelbeek).
Vilhelm Hans Sofus Carstens werd op 31 juli 1858 geboren in Arnaes ved Flensborg, Denemarken. In 1887 werd hij tot Nederlander genaturaliseerd. In 1908 vestigde Carstens zich in Oosterbeek op de Stationsweg 6 in een door schoonmoeder geschonken villa, kennelijk niet naar de zin van Carstens die iets noordelijker een perceel grond kocht om er een huis te bouwen. In 1913 begon de bouw van een fraaie villa “Svaco”, door de Oosterbeekse aannemer E. de Geest, naar een ontwerp van de architect Johannes Mutters. Het volumineuze huis werd pas in 1922 opgeleverd met in de voorgevel een groot tegelplateau met de naam van het huis “Svaco”, samengesteld uit: Sjoerdina (eerste voornaam van zijn echtgenote) Vilhelm (eigen voornaam) Amelia (tweede voornaam van zijn echtgenote) Carstens (achternaam) Oppedijk (achternaam van zijn echtgenote).
Na WOII vestigde de gemeente Renkum er de dienst gemeentewerken.
Na afbraak van de villa werd op het perceel een flatgebouw geplaatst, nummer 33- 41, dat nog steeds de naam draagt van de voormalige villa van Carstens.
Op Stationsweg 46 ligt nog steeds de in 1902 door de Oosterbeekse aannemer Evert de Geest (1860-1939) gebouwde villa “Klein Dreijen”. De opdrachtgever was de van 1891 tot 1916 president- directeur van Holland-Amerikalijn zijnde Jan Volkert Wierdsma.
Architect van de villa was de uit Hilversum afkomstige J. de Groot.
Station-Hoog werd in 1848 in gebruik genomen. De door de Rhijn Spoorweg-Maatschappij aangelegde trein- verbinding Utrecht-Arnhem deed al sinds 16 mei 1845 dienst (zie ook Taludweg).
Bij het naderen van het station passeerde men aan de rechterhand de voormalige stalhouderij van Coen Aalbers, hier ter hoogte van de benzinepomp.
Vlakbij het station had zich in de eerste helft van de negentiende eeuw de stalhouder Coen Aalbers gevestigd. Deze zat aanvankelijk op de plek van de huidige villa Vreeberg aan de Pietersbergseweg. Van alle stalhouderijen in Oosterbeek zat hij het dichtst bij de reizigers die aankwamen op het station van Oosterbeek. In later jaren werd deze stalhouderij gedreven door de stalhouder- landbouwer Jan de Geest.
Peter maas
Omdat ik geboren ben (1943) op de Utrechtseweg hoek Annastraat en mijn jeugd heb gewoond op Joubertweg 1/ Stationsweg 26 vind ik het geweldig om alle Oosterbeekse foto’s te zien die er uit die tijd bewaard zijn gebleven. Wat de naald bij Hartenstein betreft weet ik dat mijn vader als lid van de net opgerichte Oranjevereniging een toespraak heeft gehouden bij de opening van de naald, ik geloof in of vlak na 1946. Wat een andere tijd was dat.
Peter Maas
Peter van Dam
Het is vreemd dat de villa Svaco werd pas opgeleverd in 1922, doch deze opname van de villa is afkomstig uit een verzamelwerk van de architect Mutters uit 1916, dus de villa was reeds gereed rond 1915-1916. Vermoedelijk door gebrek aan bouwmaterialen later opgeleverd, maar in ieder geval voor 1916. Verder staat er niet bij vermeld het nummer aan de Stationsweg.Is de bouwtekening bewaard gebleven? en bestaat de villa nog steeds of wanneer gesloopt?
Heemkunde Renkum
De bouwtekening is bij ons niet bekend. De villa werd in de jaren 70 van de vorige eeuw afgebroken na nog enige jaren een gemeentelijk dienst te hebben gehuisvest. Op de plek staat nu een flatgebouw met de zelfde naam, Svaco. Het heeft als adres Stationsweg 33-41.
Gerda Voshart
Ik heb nog als kamermeisje in hotel Strijland gewerkt. Ik was toen 14/15 jaar. Dat was in 1967. Ik ben benieuwd wat er met de Fam. Strijland is gebeurd. Pim en Ute Strijland zijn naar Hartestein gegaan. Heel leuk om de foto’s te zien.
Thomas Bakkeren
Wie heeft er meer informatie over het huis op Stationsweg 38? Op deze pagina wordt overigens foutief vermeld dat deze op nummer 40 staat.