Lezing over meubelfabriek LOV, een Oosterbeekse onderneming met een vooruitstrevend karakter.
Ruim 100 jaar geleden stichtte de van oorsprong Rotterdamse aannemer Gerrit Pelt een meubelfabriek aan de Jan van Embdenweg te Oosterbeek. Hij had in de bouw een fortuin gemaakt en moest zich om gezondheidsredenen uit het aannemersbedrijf terugtrekken. Stilzitten was niet aan Pelt besteed en hij besloot een ideaal te verwezenlijken dat hem al in zijn jonge jaren voor ogen had gestaan: een modelbedrijf waar de schrijnende tegenstelling tussen arbeid en kapitaal kon worden overbrugd. Een onderneming waar goede arbeidsvoorwaarden konden worden ingevoerd, waar de werknemers hun werk konden doen, zich verder konden ontwikkelen en waar een bijdrage kon worden geleverd om de Nederlandse arbeidersklasse als geheel te verheffen. Zo voerde de ondernemer het systeem in van winstdeling; een deel van de winst van het bedrijf werd aan het personeel uitgekeerd in de vorm van aandelen, zodat de werknemers op den duur zelf mede-eigenaar zouden worden van hun bedrijf en daar zelf verantwoordelijk voor zouden worden. Aan deze ongekend progressieve constructie werd veel publiciteit besteed en zorgde voor grote populariteit binnen de Sociaal-Democratische zuil in Nederland, hoewel Pelt zelf Vrijzinnig Democraat was. Ondanks het idealisme was Pelt een zakelijk ingestelde ondernemer die van de meubelfabriek een rendabele onderneming wist te maken.
Ook op het gebied van de vormgeving onderscheidde de LOV (= Labor Omnia Vincit; Arbeid Overwint Alles) zich gunstig. Aanvankelijk werd in verschillende meubelstijlen gewerkt, maar vanaf ca. 1918 werden verschillende architecten en interieurontwerpers aangezocht om ontwerpen te leveren; Architecten als Hendrik Fels, Dirk Roosenburg, Wim Crouwel, ontwierpen op commissiebasis; binnenhuisarchitecten als Frits Spanjaard, Cor Alons, A.F. van der Weij en Jan Muntendam leverden ontwerpen in een moderne, strakke vormgeving met invloeden van de zogenaamde Amsterdamse en Haagse School. Zowel goed vormgegeven tijdloze serieproducten voor de middenklasse als luxueuze unica werden bij de OV geproduceerd, altijd op een degelijke en ambachtelijke wijze vervaardigd.
De fabriek werd hard getroffen door de wereldwijde economische crisis van de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Na enkele vruchteloze pogingen om het bedrijf weer winstgevend te maken, werd de onderneming midden jaren ’30 geliquideerd om een faillissement voor te zijn. De herinnering aan deze bijzonder meubelfabriek is echter gebleven en wordt nog steeds levend gehouden door gepassioneerde verzamelaars, kunsthistorici en museumcollecties. In 1991 werd in het Gemeentemuseum te Arnhem een grote overzichtstentoonstelling gehouden met een bijbehorende catalogus geschreven door Karin Gaillard. Onlangs werd de Stichting Erfgoed meubelfabriek LOV opgericht (Zie Schoutambt & Heerlijkheid nr. 1 maart 2018, red.) om zoveel mogelijk gegevens te documenteren, zowel documentatiemateriaal als herinneringen. De bedoeling is deze gegevens via de website voor een geïnteresseerd publiek toegankelijk te maken.
Historicus Frederik Erens zal een powerpointlezing verzorgen die de geschiedenis van de fabriek laat zien en de eerste resultaten van het onderzoek zal presenteren.
Datum: zaterdagmiddag 13 oktober 2018
Tijd: 14.00 uur, zaal open 13.30 uur
Locatie: Lebret Events, Lebretweg 51, 6861 ZZ Oosterbeek
Voor donateurs is de lezing gratis, voor overige belangstellenden geldt een bijdrage van € 5,00.
U kunt zich aanmelden bij Betty de Roder, via derodermouton@hetnet.nl
of telefonisch 026-3336669.
Wij hopen u deze middag te mogen begroeten.
Namens de activiteitencommissie,
Betty de Roder
Schrijf een reactie