Pieter van der Kuil
De in 1823 geboren Jan van Embden, zoon van de burgemeester van Didam, heeft in Oosterbeek veel activiteiten ontplooid. Zijn grootvader was schout van Didam en grootgrondbezitter. Jan trad in de voetsporen van zijn grootvader en vader en werd burgemeester van Renkum, waar hij veel grond bezat. In 1855 koopt hij een perceel gelegen tussen de huidige Prins Hendriksweg/Weverstraat en Poststraat en bouwt daarop de villa “Berg- en Dalzicht”.
In 1860 koopt hij een groot stuk grond ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem uit de nalatenschap van J. Trakanen, oud-bewoner van het landgoed “de Lichtenbeek” . Ook in 1860 bouwt de suikerfabrikant De Bruyn op een plek nabij de molen “de Hesch” een beetwortelsuikerfabriek. In 1869 koopt Van Embden de fabriek en als rond 1879 er een spoorbrug wordt gebouwd over de Rijn, onderdeel van de nieuwe lijn Arnhem- Nijmegen laat hij een stationnetje bouwen t.b.v. de aanvoer van suikerbieten en het transport van stroop.
In 1866 volgt hij Jan de Beijer op als burgemeester van Renkum, een functie die hij tot 1892 zal vervullen.
In zijn jaar van aantreden is hij onmiddellijk de drijvende kracht achter de bouw van een eerste gemeentehuis aan de Utrechtseweg/ hoek Jan van Embdenweg. Tot 1928, het jaar waarin het gemeentehuis in Bato`s Wijk werd betrokken, zou het dienst doen als gemeentehuis.
Zijn echtgenote Wilhelmina Dorothea Loopuijt, zus van de gemeentesecretaris van Renkum, overlijdt op 5 maart 1896. Zelf overlijdt hij 9 dagen na haar. Ze worden bijgezet in het graf van hun jong gestorven kinderen op de Oude Begraafplaats Oosterbeek (A 296)
Tonko Kentgens
Geachte mevrouw, mijnheer van Heemkunde Renkum,
Zeer veel dank voor het plaatsen van deze foto’s op uw website.
En dan vooral van Jan van Embden en Wilhelmina Dorothea Loopuijt.
Zij zijn mijn betovergrootouders van moederszijde.
Het is voor het eerst dat ik nu een foto heb gezien van mijn betovergrootmoeder.
Mocht uw meer foto’s hebben van de familie Van Embden dan houd ik mij zeer aanbevolen.
Nogmaals heel veel dank.