Pieter van der Kuil
Jan ter Horst werd te Amsterdam geboren op 30 januari 1905. Op 12 september 1930 huwde hij met Kata Anna Arriëns (1906-1992) die in 1925 in Amsterdam een studie Frans was begonnen. Rond 1930 was Jan ter Horst in Rotterdam begonnen als advocaat. In 1936 verhuisde het echtpaar naar Arnhem waar Jan compagnon van een aldaar gevestigd advocatenkantoor werd. Met beider liefde voor de natuur weken zij al snel uit naar Oosterbeek waar zij gingen wonen in de door Ter Horst gekochte pastorie van de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg. Op 17 september 1944 begon de operatie Market Garden die hun beider leven indringend zou veranderen. Door hardnekkige tegenstand van het Duitse leger en steeds meer gewonden werd in de pastorie een hulppost van het Rode kruis ingericht. In de 14 vertrekken lagen weldra meer dan 300 gewonden en stervenden. Jan ter Horst, reserveofficier en lid van de ondergrondse, was gids voor de Engelsen en niet in staat terug te keren naar zijn huis. Hij verbleef in de bossen rond Oosterbeek. Zijn vrouw Kate verzorgde de vele gewonden en stervenden naar vermogen, hetgeen haar na de oorlog de bijnaam “de Engel van Arnhem” opleverde. Voor hun heldhaftig optreden en bemoeiienis met de inrichting van de Airborne Begraafplaats en het tot standbrengen van het monument te Oosterbeek werd het echtpaar Ter Horst in 1980 beloond met twee hoge Britse onderscheidingen de “King’s Medal for Courage in the cause of Freedom” van het United Kingdom en “Member of the Britisch Empire”.
De maanden na Operatie “Market Garden” bracht Jan ter Horst met zijn familie door op een boerderij in Friesland. Na de oorlog keerde het gezin terug naar de pastorie. Gedurende de evacuatie-periode (september 1944 tot mei 1945) en na de bevrijding tot begin 1946 werd het burgemeesterschap van de gemeente Renkum waargenomen door Mr Jan ter Horst.
Maar nog waren de verschrikkingen niet voorbij. In 1947 verloren zij hun 13 jarige zoon Pieter Albert (Peik) met zijn vriend Henk Winterink, spelend in de nabijgelegen Rosandepolder, het leven liet bij een ontploffend, niet opgeruimd stuk munitie. Op 21 februari 1992 werd zij voor haar huis aangereden en overleed vrijwel onmiddellijk. Bij de crematie kon haar door het ongeluk zwaargewonde man, liggend in het ziekenhuis, niet aanwezig zijn. Jan ter Horst woonde nog 11 jaar in het achterhuis (de pastorie schonk het echtpaar na WOII aan de hervormde gemeente van Oosterbeek) van de pastorie en overleed op 31 juli 2003.
Schrijf een reactie