Op Graven in de vuurlinie staat het bijzondere oorlogsverhaal van de Nederlandse dwangarbeiders die de Panther-Stellung langs de Rijn moesten aanleggen. Deze Duitse verdedigingslinie werd tussen september 1944 en april 1945 gebouwd als verlengstuk van de Westwall. Het traject van Spijk tot aan de Grebbeberg was toen levensgevaarlijk frontgebied. Alle plaatsen, waaronder de dorpen in de gemeente Renkum, komen aan bod.
Veel dwangarbeiders kwamen uit andere provincies. Zij verbleven in circa 50 kampen, verdeeld over het veertig kilometer lange traject. Het vrij bekende kamp Lager of Gruppe Scharnhorst 1D in het voormalige bejaardenhuis Mooi-Land was onderdeel van een heel netwerk. Voor wie benieuwd is naar enkele Rotterdamse dwangarbeiders die binnen onze gemeente hebben gewerkt, staan er vier zeer zeldzame video’s met interviews op de website.
Graven in de vuurlinie bevat achtergrondinformatie over de arbeidsinzet, de Duitse organisatie, de opzet van de verdedigingslinie en het leven in de verblijfskampen. Chronologisch verschijnen via het blog verhalen over de gebeurtenissen in het frontgebied, evenals de ervaringen van dwangarbeiders en andere betrokkenen. Dit onderzoek omvat namelijk ook de sociale, economische en infrastructurele gevolgen van de stellingbouw voor bewoners en bestuurders in de regio. En uiteraard bevat de website historische foto’s.
Heeft u zelf, of een familielid van u, als dwangarbeider gewerkt langs de Rijn in Gelderland? Dan is Karin van Veen benieuwd naar uw verhaal. Wilt u meer weten over Graven in de vuurlinie? Neem gerust contact op via het contactformulier op de website.
Vragen en suggesties zijn welkom. Graven in de vuurlinie is nieuw. Vanaf januari 2022 verschijnen op deze website meer verhalen.
Schrijf een reactie