Jan van Embden

Jan van Embden (1823-1895)

De in 1823 geboren Jan van Embden, zoon van de burgemeester van Didam, heeft in Oosterbeek veel activiteiten ontplooid. Zijn grootvader was schout van Didam en grootgrondbezitter. Jan trad in de voetsporen van zijn grootvader en vader en werd burgemeester van Renkum, waar hij veel grond bezat. In 1855 koopt hij een perceel gelegen tussen de huidige Prins Hendriksweg/Weverstraat en Poststraat en bouwt daarop de villa “Berg- en Dalzicht”.



History4Me

Jan van Embden (1823- 1896)



Familie woont in Villa 'Dal- en Bergzicht'



History4Me

Villa “Dal- en Bergzicht” ten tijde van de bewoning door Van Embden, gezien vanuit het zuiden.



Van Embden bouwt Station Oosterbeek-Laag

In 1860 koopt hij een groot stuk grond ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem uit de nalatenschap van J. Trakanen, oud-bewoner van het landgoed “de Lichtenbeek”.

Ook in 1860 bouwt de suikerfabrikant De Bruyn op een plek nabij de molen “de Hesch” een beetwortelsuikerfabriek. In 1869 koopt Van Embden de fabriek en als er rond 1879 een spoorbrug wordt gebouwd over de Rijn, onderdeel van de nieuwe lijn Arnhem- Nijmegen laat hij een stationnetje bouwen t.b.v. de aanvoer van suikerbieten en het transport van stroop.



History4Me



Nieuw Gemeentehuis dankzij Van Embden

In 1866 volgt hij Jan de Beijer op als burgemeester van Renkum, een functie die hij tot 1892 zal vervullen. In zijn jaar van aantreden is hij onmiddellijk de drijvende kracht achter de bouw van een eerste gemeentehuis aan de Utrechtseweg/ hoek Jan van Embdenweg. Tot 1928, het jaar waarin het gemeentehuis in Bato`s Wijk werd betrokken, zou het dienst doen als gemeentehuis.



History4Me

Het voormalige gemeentehuis op de oosthoek van de Utrechtseweg/ Jan van Embdenweg



Grafsteen op Begraafplaats Fangmanweg



History4Me

Graf van de familie Van Embden op de Oude Begraafplaats aan de Fangmanweg te Oosterbeek.