[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”765″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_column_text]Voor het eerst wordt gesproken over een herberg ‘Het Rode Hert’ in 1728, gelegen aan de Utrechtseweg in Oosterbeek, toen al een gunstig punt omdat de verbindingsweg tussen Arnhem en Wageningen steeds belangrijker werd.
Het toenmalig provinciaal bestuur liet de weg verbreden en verharden en er werden aan weerskanten bomen geplant. Tegenover de herberg begon een landweg die over de heide van Dreien naar Papendal liep. In die tijd was er nog geen sprake van een landgoed dat de naam Hartenstein droeg. Dit veranderde nadat J. van der Sluys, advocaat aan het hof van Gelderland, in 1779 het ‘Rode Hert’ met de naaste omgeving kocht. Hij liet de herberg afbreken en een herenhuis met bijgebouwen bouwen ongeveer op de plek van het huidige restaurant ‘Hartenstein@Laurie’ (voorheen restaurant ‘Kleyn Hartensteyn’). Dit huis noemde hij (waarschijnlijk ter herinnering aan Het Rode Hert) Hartenstein.
‘Harten’ zou naar hert verwijzen (‘hart’ volgens het plaatselijke dialect) en het woord ‘stein’ betekent steen of stenen pad. Hartenstein kende na de verkoop door van der Sluys in 1792 verschillende eigenaren. Omstreeks 1865 is de villa gebouwd zoals u die nu ziet. De toenmalige eigenaar, de Amsterdamse makelaar Th. Sanders, liet toen alle gebouwen afbreken en er vervolgens een nieuwe villa met o.a. een koetshuis bouwen. In de villa is sinds 1978 het Airborne Museum is gevestigd en in het voormalig koetshuis restaurant ‘Hartenstein@Laurie’. Na Sanders ging het landgoed over in handen van de welgestelde Arnhemse houthandelaar G.J. Verburgt, die omstreeks 1905 de villa uitbreidde met serres aan de zuid- en oostkant. Ook de aanleg van de tuinen in die tijd geeft weer dat Hartenstein in het begin van deze eeuw een tijd van bloei meemaakte.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”767″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_column_text]Na de dood van het echtpaar Verburgt werden de villa en omgeving eigendom van de Verburgt-Molhuysenstichting, die het geheel verhuurde aan de verpleeginrichting ‘Het Hemeldal’.
In 1942 werd de Gemeente Renkum eigenaar en kreeg het pand de bestemming als hotel. Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 stond Hotel Hartenstein centraal als het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen onder leiding van generaal-majoor Roy E. Urquhart.
Het Airborne Museum is in 1949 opgericht en was destijds gevestigd in een van de bijgebouwen van Kasteel Doorwerth. In 1978 werd het Airborne Museum in het voormalige Britse hoofdkwartier gehuisvest. Op 11 mei van dat jaar werd het museum heropend door de voormalige bevelhebber generaal-majoor Roy E. Urquhart.[/vc_column_text][vc_single_image image=”769″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]
Schrijf een reactie