Evert Hendrik Jan Boven werd geboren te Zwolle op 5 november 1919. Hij kreeg, samen met zijn broer Christiaan Frederik, een belangrijk aandeel in het ondergrondse verzet dat o.a. in de omgeving van Oosterbeek tegen de Duitse bezetting werd geboden. In zijn aanvankelijke woonplaats Groningen was hij al lid van de Gereformeerde Jeugdcentrale, een club die door de Duitsers verboden was vanwege illegale activiteiten. Zijn broer Christiaan Frederik, was toen al actief in de “Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers”. Evert Boven werd ook actief binnen deze organisatie en werd hoofd van de Gelderse tak ervan. Daarbij gebruikte hij de schuilnaam Nico de Lange.
In 1944 nam hij deel aan de overval op de Arnhemse Koepelgevangenis om Frits Slomp te bevrijden die hier als landelijk leider van de LO gevangen zat. De actie slaagde maar zijn oom Eef Zwarts die het herstellingsoord “t Hemeldal” aan de Oranjeweg in Oosterbeek bezat, en bij wie hij zat ondergedoken, werd gearresteerd en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Walburgstraat te Arnhem. Na drie mislukte pogingen om hem te bevrijden volgde op 11 juni 1944 een geslaagde overval waarbij 55 gevangenen werden bevrijd.
Omdat hij door de Duitse Sicherheitsdienst werd gezocht, verbleef hij telkens op andere adressen. Ondergedoken op een boerderij bij Heelsum wist de SD hem te traceren. Evert Boven werd gearresteerd en via het kamp Vught overgebracht naar Husum- Schewing, een kamp behorend tot kamp Neuengamme, waar hij op 4 november 1944 overleed.
Zijn stoffelijke resten werden 9 mei 1955 herbegraven op de Algemene Begraafplaats (Noord) te Oosterbeek. De aanvankelijk (Verlengde) Parallelweg genoemde straat kreeg een naam waarin zijn (voor)schuilnaam en geboorte (achter)naam werden gecombineerd: de Nico Bovenweg.
Op de hoek met de Graaf Ottolaan ligt het huis op Nico Bovenweg 38. Een huis gebouwd op de plek waar sinds de jaren `20 van de vorige eeuw, aan de Verlengde Parallelweg, een Zwitsers Chalet stond waarin voor WOII de verfhandelaar Lambertus Cordes woonde (toen Parallelweg 48). Het huis droeg de naam “Ostback Hutte”. De familie Cordes heeft daar gewoond tot het moment dat Market Garden begon, waarop zij uitweken naar de Graaf Ottolaan en hun huis totaal werd vernield. Cordes vestigde zich toen aan de Borgerweg. Een tijd lang heeft het perceel braak gelegen totdat het in 1954 aan Christiaan Paerels werd verkocht die er in 1955 een nieuw huis op lieten bouwen. Daar deze voor de Nederlandse Handels Maatschappij in India verbleef, woonden zijn ouders er. In 1970 is het huis intern verbouwd en betrokken door de familie Paerels. Na diens overlijden is het huis in 2005 gekocht door de familie Visser. In de tuin zijn stenen gevonden in gestapelde tuinmuurtjes die ooit behoorden tot het tuinhuis van wat nu de Rechterenborg is.
Op de Nico Bovenweg 42 stond tot 1964 een huis gebouwd in 1899. Het werd in 1964 afgebroken en vervangen door een bungalow.
Dit oorspronkelijke huis op Nico Bovenweg 42 werd in 1964 gekocht door Jan Brandsma, loodgieter/installateur te Oosterbeek die hier een bungalow zou bouwen. Hij bewoonde deze met zijn gezin tot 1973. Het linker gedeelte van het pand was woonhuis en het rechterdeel en de garage waren bestemd voor kantoor en werkplaats, zodat deze bijna 15 meter lang is. In 1973 is het pand gekocht door Ir. C. P. J. Beersma die het pand heeft verbouwd tot een woonhuis. In 1997 werd het gekocht door de familie Visser die er woonden tot 2005 en toen verhuisden naar het pand Nico Bovenweg 38. De oprit lag eerst links van het huis, waar ook de moestuin zich bevond. Na de bouw van de bungalow is de oprit naar rechts verlegd. De stenen van het oorspronkelijke huis zijn hergebruikt in de fundatie va de bungalow.
Tom Visser
Ik heb gewoond in het huis Nico Bovenweg 42. Dit huis is gekocht door de heer Jan Brandsma, loodgieter/installateur te Oosterbeek met de bedoeling om hier een bungalow te bouwen. Daar heeft hij met zijn gezin tot 1973 gewoond. Het linker gedeelte van het pand was woonhuis en het rechterdeel en de garage waren bestemd voor kantoor en werkplaats. Daarom is de garage bijna 15 meter diep.
In 1973 is het pand gekocht door Ir. C.P.J. Beersma die het pand heeft verbouwd tot een woonhuis voor een gezin met 5 kinderen. Mijn vrouw en ik hebben het van ouders Beersma gekocht in 1997 en verkocht in 2005. Opmerkelijk is de plek van de oprit. Die lag eerst links van het huis waar ook een moestuin lag. Na de bouw van de bungalow is de oprit naar rechts verlegd. Het afgebroken huis had zwaar geleden in de oorlog. De stenen zijn echter hergebruikt in de bungalow voor de fundatie en in het binnenwerk wat werd gepleisterd. Dit oorspronkelijk huis is gebouwd in 1899 op grond die toen werd aangeduid als “hakhout”. De Nico Bovenweg heette toen nog Verlengde Parallelweg en hier op bij de oorspronkelijke oprit. De berk op de foto hierboven is een aantal jaren omgewaaid na een storm. Hij heeft daar meer dan 70 jaar gestaan!
Nog even een opmerking over Evert Boven. In het verzet was zijn bijnaam Nico de Lange. Na het doortrekken van de weg is een combinatie van de beide namen gemaakt.
Tom Visser
Opmerkingen betreffende Nico Bovenweg 38. Voorheen heette dit adres Verlengde Parallelweg 118. Het oorspronkelijke huis is gebouwd in de jaren ’20 als een Zwitsers Chalet door de familie Cordes. Ze gaven het de naam “Ostbac Hutte”. Ze hebben daar gewoond tot het moment dat Market Garden begon en de granaten door het huis vlogen. Zij zijn gevlucht naar de Graaf Ottolaan en het huis is totaal vernield. Een tijd lang is het een kale plek geweest totdat het als oorlogsgrond werd verkocht in 1954 aan Chris Paerels en zijn vrouw om er in 1955 een huis op te bouwen. Hij werkte voor de NHM in India en liet zijn ouders er in wonen. Zij kenden Oosterbeek goed omdat de zus van vader in het huis woonde waar nu de Albert Heijn staat. In 1970 is het huis intern verbouwd en kwamen zij er zelf wonen. Nadat beiden waren overleden is het huis door mijn vrouw en mij in 2005 gekocht en verbouwd tot wat het nu is. In de tuin zijn stenen gevonden in gestapelde tuinmuurtjes die ooit behoorden tot het tuinhuis van wat nu de Rechterenborg is.
Indien daarvoor belangstelling is heb ik een foto van een sierbord met een tekening van het chalet en er is een foto met het gezin Cordes achter dat huis.
Tom Visser
Een opmerking op de vermelding over Evert Boven bovenaan deze website. Zij volledige naam was Evert Hendrik Jan Boven, geboren 5 november 1919 en overleden op 4 november 1944. Hij werd maar 24 jaar.
Hij heeft een mooie grafsteen op de Algemene Begraafplaats in Oosterbeek. Samen met zijn broer Chris zat hij in het verzet (LO). Wij hebben het een eer gevonden om elk jaar de Airbornewandelaars te zien lopen over de weg die naar hem is vernoemd.
Tom Visser
Een opmerking op de vermelding over Evert Boven bovenaan deze website. Zij volledige naam was Evert Hendrik Jan Boven. Samen met zijn broer Chris zat hij in het verzet (LO). Wij hebben het een eer gevonden om elk jaar de Airbornewandelaars te zien lopen over de weg die naar hem is vernoemd.
Chris Boven
Dag Tom Visser, wat mooi om te lezen hoe je de ervaren eer die beschrijft als oud bewoner van de Nico Bovenweg. Als nazaat (zoon van Chris Boven) voelt dat als een betekenisvolle nagedachtenis.
Chris Boven